20 юни 2013

Екранизацията на "Z-та световна война" добавя нова история към тези от страхотната книга





     Е, дочакахме. След гръмки закани, плавно приземяване на очакванията, презаснемане на цели сцени и постепенно преминаване към примирено чакане на нещо, което “поне да не е много зле”, филмът по чудовищно мащабната книга Z-та световна война” на Макс Брукс най-сетне ще се завърти по кината у нас от другата седмица. И – изненада! – не е никак, ама никак лош.

  Разбира се, започваме с идеята, както самият Брукс казва, че общото между книгата и филма е само името. Е, и апокалиптичната тематика, разбира се. Сложната структура на романа, в който главен герой няма, а действието тече през интервюта и ретроспекции с хора от целия свят, е опростена максимално до изключителното присъствие на Брад Пит в 90% от екранното време, който обаче изглежда добре и си ги заслужава. Филмът обаче е далеч от безмозъчен хорър екшън с много кръв, моторни резачки и касапски прийоми, типични за ниския клас зомби филми.

   В първата си част той проследява в бясно темпо сриването на човешката цивилизация, а прекрасният саундтрак и кадрите на мащабни разрушения определено постигат психологическия ефект на книгата – стягане на гърлото и внушаване на чувство за безнадеждност. Паниката, безбройните жертви, подчиняването на военната дисциплина на оцелелите – и жестокото, но наложитело прехвърляне на цивилни от безопасните, но претоварени кораби в застрашени бежански лагери на сушата. Тук филмът и книгата постигат припокриване и бях удовлетворен.

    След това, разбира се, мисията на героя на Пит поема в изпитан коловоз, за да завърши в медицински център, където интуитивното му прозрение как да даде шанс на човечеството променя изцяло книжния замисъл и съкращава 10-годишната война до няколко седмици. Отвореният край оставя място за продължение - разбира се, ако приходите си заслужават. Надявам се във втората част да има директни сцени от книгата, защото в нея си има куп неща, които си заслужават заснемането - дори само великолепните глави в космоса и под водата биха изглеждали страхотно, ако са направени добре.

    Като фен на книгата съм раздвоен – хем ми се искаше филмът да има повече заемки от нея, хем съм доволен, защото сега екранизацията е нещо като бонус – нова история, която тече през познатия вече свят. Добре заснет, с базовия минимум семейни сцени и драматични сърцераздирателства, Z-та световна война” е един добре направен психологически апокалиптичен трилър – а това е повече, отколкото очаквах.

Няма коментари: